Co kupić?
- 300 g makaronu penne
- 300 g mielonej wołowiny
- 400 ml passaty pomidorowej
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Jak przygotować?
Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę sos, dodaj passatę (przecier pomidorowy). Całość gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Makaron gotuj 2 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Po odcedzeniu zachowaj kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.
Makaron wymieszaj z gotowym sosem mięsnym. Dodaj 2 łyżki wody, która została z gotowania makaronu (jeśli sos jest bardzo gęsty, wtedy dodaj więcej) i połowę parmezanu. Całość wymieszaj.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp go pozostałym serem, zapiekaj około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
bernadettabrusik
Wyszło przepyszne!!! W mojej kuchni wszystkie Pani przepisy sprawdzają się wybornie :))
Dziś zrobiłam Brownie :) zobaczymy potem jak wyszło :)
Pozdrawiam
Piotr Olechnowski
Zapiekamy z przykryciem czy bez? :)
Tomasz
Świetny pomysł.
Marcysia
Pani Aniu jaka ilość makaronu proponuje Pani do tych porcji mięsa? Dziękuję z góry