Co kupić?
- 500 g cebuli
- 100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1.5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 0.5 bagietki
- tymianek, sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.
Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.
przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.
(Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).
Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa.
, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.
Komentarze
sylwianapiorkowska-kantarek
Witam.
Czy można bez wina? Lub czymś zamienić?
mpwiedzma
Zupa jest wspaniała – ale pod warunkiem, że przez noc poleży w lodòwce. Od razu po zrobieniu też jest ok, ale to nie to ;)
Krzysztof
Aniu jesteś WIELKA. A zupa najlepsza na swiecie ;)
Wiktoria04
Konkurs Same pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności
Gosia
Konkurs Same pysznosci