ANIA STARMACH

Zupa pieczarkowa

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatna i aromatyczna z duuuużą ilością pieczarek.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 600 g pieczarek
  • 70 ml gęstej śmietany 18%
  • 1.2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 0.25 selera korzeniowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 natka pietruszki

Jak przygotować?

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, przysmaż je na odrobinie masła, przełóż do miseczki.

  2. Marchew, pietruszkę, seler pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.

  3. W garnku o grubym dnie (w tym, w którym przysmażałeś pieczarki) podgrzej masło, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili pokrojone warzywa. Całość zalej bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

  4. Gotuj około 20 minut, po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj około 15 minut.

  5. Odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną i dolej do zupy.

  6. Podawaj z natką pietruszki, a jeśli lubisz dodaj też makaron.

Wskazówki:

Tutaj znajdziesz poradę, co zrobić, aby śmietana się nie zwarzyła.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Torman

Może by dodać czosnek ?

dariuszzawadzki

ja tam wlewam bezpośrednią śmietanę do zupy i jest git To nie jest kwaśna zupa

igor

Denaturacja białka może być także termiczna. Po to własnie hartuje się śmietanę.

Agnieszka

Najlepsza zupa pieczarkowa jaką jadłam do tej pory. Polecam przepis z czystym sumieniem :)

Kasia69

Konkurs Same pyszności!

Zupa pieczarkowa
Trwa ładowanie...