Co kupić?
- 600 g pieczarek
- 70 ml gęstej śmietany 18%
- 1.2 l bulionu warzywnego lub wody
- 0.25 selera korzeniowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 natka pietruszki
Jak przygotować?
Pieczarki oczyść i
, , przełóż do miseczki.. Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
W garnku o grubym dnie (w tym, w którym przysmażałeś pieczarki) podgrzej masło, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili pokrojone warzywa. tutaj).
(przepis na bulion znajdzieszGotuj około 20 minut, po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj około 15 minut.
i dolej do zupy.
Podawaj z natką pietruszki, a jeśli lubisz dodaj też makaron.
Komentarze
Torman
Może by dodać czosnek ?
dariuszzawadzki
ja tam wlewam bezpośrednią śmietanę do zupy i jest git To nie jest kwaśna zupa
igor
Denaturacja białka może być także termiczna. Po to własnie hartuje się śmietanę.
Agnieszka
Najlepsza zupa pieczarkowa jaką jadłam do tej pory. Polecam przepis z czystym sumieniem :)
Kasia69
Konkurs Same pyszności!