Sos majonezowy

Sos majonezowy powstaje na bazie klasycznego majonezu. Nie tylko idealnie współgra z sałatkami, można go traktować także jako dip do warzyw, pieczonych ziemniaków i chrupiących skrzydełek z kurczaka. Sos majonezowy to również świetna alternatywa dla gęstego majonezu na jajka – polej nim jajka ugotowane na twardo, a całość zyska nieco inny smak.
Sos majonezowy – przepis
Aby wykonać pyszny, klasyczny sos majonezowy przygotuj:
- majonez (poznaj przepis na pyszny domowy majonez)
- śmietanę / wersja light: jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- świeży koperek (jeśli lubisz)
- 1 ząbek czosnku – pod warunkiem, że chcesz podkreślić ostrzejszy smak sałatki lub dipu
Jak zrobić sos majonezowy?
Aby zrobić sos majonezowy do sałatek, posiekaj bardzo drobno koperek, a czosnek przepuść przez praskę lub utrzyj w moździerzu. Wszystko dodaj do miseczki z majonezem, śmietaną i sokiem z połowy cytryny – wymieszaj. Eksperymentuj z proporcjami – im więcej dodasz śmietany lub jogurtu, tym sos będzie rzadszy.