Zakwas na barszcz
Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu! Aromatyczny, pachnący Świętami i do tego zawsze wszystkim smakuje :) Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Poniżej dowiesz się, jak go przygotować.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
1. Buraki obierz lub dokładnie umyj. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.
2. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu.
3. Pomiędzy buraki włóż przepołowiony czosnek i przyprawy.
4. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej).
5. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
6. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).