Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

barszcz-czerwony-na-zakwasie

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu! Aromatyczny, pachnący Świętami i do tego zawsze wszystkim smakuje :) Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Poniżej dowiesz się, jak go przygotować.

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna

skladniki-na-zakwas-na-barszcz

 

1. Buraki obierz lub dokładnie umyj. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.

pokroj-buraki-na-zakwas

 

2. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu.

3. Pomiędzy buraki włóż przepołowiony czosnek i przyprawy.

barszcz-na-zakwasie

4. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej).

zakwas-barszcz

5. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

barszcz-czerwony-na-zakwasie

6. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).

 

Trwa ładowanie...