ANIA STARMACH

Barszcz biały

4
Ilość osób
50 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Tradycyjny smak Wielkanocy – ten barszcz biały sprawi, że Święta będą wyjątkowo smaczne :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”)
  • 1.5 l wody
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 80 ml śmietany
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 zmiażdżony czosnek
  • 0.5 selera

Jak przygotować?

  1. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 40 minut.

  2. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.

  3. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.

  4. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj, wlej do zupy.

  5. Barszcz podawaj z jajkiem i plasterkami kiełbasy.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...