ANIA STARMACH

Musaka

6Ilość osób
95 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Musaka to pyszna grecka zapiekanka, otulona aksamitnym sosem beszamelowym.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)
  • 2 bakłażany
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • cynamon
  • 0.5 szklanki czerwonego wina
  • Sos beszamelowy
  • 500 ml mleka
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą, odstaw na 15 minut, po tym czasie bakłażany umyj i odsącz na ręczniku papierowym.

  2. Plastry bakłażana zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku.

  3. Czosnek, cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu.

  4. Mięso duś na małym ogniu około 40 minut.

  5. Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika.

  6. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny, beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem.

  7. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Anekaa

Dziś na obiad musaka ;-) do roboty

Trwa ładowanie...