ANIA STARMACH

Najprostsze babeczki z malinami

7
Ilość osób
40 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Babeczki, które same znikają ze stołu! Puszyste i obłędnie malinowe – musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Babeczki
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g malin
  • 4 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0.5 skórka otarta z połowy cytryny
  • Lukier
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Babeczki
  2. Masło rozpuść w rondelku.

  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową.

  4. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

  5. Stopniowo dodawaj do jajek mąkę i rozpuszczone masło.

  6. Ciasto nakładaj do silikonowych foremek na muffinki. Najpierw nałóż 1–2 łyżki masy, potem dodaj kilka malin, a następnie przykryj owoce ciastem.

  7. Babeczki piecz około 20–25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Lukier
  9. Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (poradę na temat przygotowania lukru znajdziesz także tutaj).

  10. Babeczki polej lukrem, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz je udekorować z wierzchu świeżymi malinami.

Wskazówki:

Maliny możesz zamienić na borówki, jeżyny, truskawki albo wiśnie.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

joanna

Konkurs Same Pyszności!

ewelina83

Konkurs same pyszności. Muffiny z krówkami z książki PYSZNE Na każda okazje. Urodzinowe.

anonka

Konkurs Same Pyszności

Edyta

Konkurs Same pyszności!

dominika007

Babeczki przepyszne 😊 rozpływają się w ustach, polecam!

d.bekalarek-robak

Pyszne! Ja zamiast lukru użyłam serka mascarpone (oczywiście z Twojej książki Aniu)

Trwa ładowanie...