ANIA STARMACH

Tarty z kurkami

6
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Pyszna przekąska, idealna do podania na ciepło, by zaskoczyć najbliższych.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g kurek
  • 100 g koziego sera
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Dwie łyżki masła rozpuść, posmaruj nim arkusze ciasta i zlep ze sobą (mamy uzyskać arkusz 4-warstwowy).

  2. Ciasto podziel na sześć kwadratów i przełóż je do foremek o wymiarach 12 cm.

  3. Łyżkę masła wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj kurki, smaż przez kilka minut, wyłóż na spody z ciasta.

  4. Kurki posyp szynką pokrojoną w paseczki i pokruszonym serem.

  5. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

  6. Nałóż na kurki masę.

  7. Tarty zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Marta

Czy zamiast sera koziego można użyć np. feta? A zamiast ciasta filo – francuskie? Wyglądają smakowicie :)

Trwa ładowanie...