ANIA STARMACH

Śledzie w śmietanie

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Świeże śledzie w śmietanie to pyszny pomysł na smaczną przekąskę!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych matias
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka chrzanu (niekoniecznie)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, cebulę w piórka.

  2. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.

  3. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

  4. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym.

  5. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

asiaku

To mój ulubiony przepis na śledzie w śmietanie. Chrzan fajnie podkręca smak całości. Radzę z niego nie rezygnować. W tym roku to też obowiązkowy punkt na świątecznym stole.

Agnieszka

Mam dokładnie to samo pytanie co Karolina

Karolina

Czy śledzie trzeba wcześniej namoczyć? Jeżeli tak, to jak długo?

AnnaKrupowicz

Ja śledzie moczę ok. 6 godzin

Trwa ładowanie...