ANIA STARMACH

Śledzie w śmietanie

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Świeże śledzie w śmietanie to pyszny pomysł na smaczną przekąskę!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych matias
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka chrzanu (niekoniecznie)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, cebulę w piórka.

  2. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.

  3. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

  4. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym.

  5. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

asiaku

To mój ulubiony przepis na śledzie w śmietanie. Chrzan fajnie podkręca smak całości. Radzę z niego nie rezygnować. W tym roku to też obowiązkowy punkt na świątecznym stole.

Agnieszka

Mam dokładnie to samo pytanie co Karolina

Karolina

Czy śledzie trzeba wcześniej namoczyć? Jeżeli tak, to jak długo?

Trwa ładowanie...