ANIA STARMACH

Lemon curd i beza włoska

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Kremowy i delikatny, doskonały na gorące dni.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Krem cytrynowy
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g herbatników zbożowych
  • Beza
  • 2 białka
  • 30 ml wody
  • 150 g drobnego cukru

Jak przygotować?

  1. Krem cytrynowy
  2. Herbatniki drobno pokrusz i przełóż do foremek/miseczek o wymiarach 11 cm, w których chcesz podać deser.

  3. Aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka.

  4. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą.

  5. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.

  6. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać.

  7. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, krem wylej na herbatniki.

  8. Beza
  9. Aby przygotować bezę, gotuj wodę z cukrem, gdy zacznie się gotować, zacznij ubijać białka.

  10. Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni (zmierz termometrem lub przyjrzyj się, czy na powierzchni pojawiają się duże bąble), gorący cukier wlewaj wąskim strumieniem do białek.

  11. Ubijaj do momentu, aż białka całkowicie wystygną.

  12. Wtedy przełóż je do foremek z kremem, aby uzyskać ładny złoty kolor, możesz lekko przypalić bezę, używając palnika.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Kingarozalia

Czy przed dodaniem wody białka powinny być już całkiem ubite?

Gios

A u mnie cos poszło nietak :/ bialka po polaczeniu z cukrem lały sie wiec nie bylam w stanie ich uformować w ladne bezy.

Izabela

Konkurs Same pyszności

Lemon curd i beza włoska

Aga8189

Konkurs Same pyszności!

Lemon curd i beza włoska
Trwa ładowanie...