ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Eklery

5Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy! Najlepsze eklery z pysznym kremem waniliowym :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • CIASTO NA EKLERKI (ok. 18 sztuk)
  • 250 ml wody
  • 160 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • PODSTAWOWY KREM WANILIOWY
  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 laski wanilii (będziesz potrzebować ziarenek)
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Jak przygotować?

  1. CIASTO PARZONE NA EKLERKI
  2. Wodę zagotuj z masłem i cukrem.

  3. Do wody wsyp mąkę, mieszając cały czas i podgrzewając ciasto w garnku, aż zacznie odklejać się od jego brzegów.

  4. Ciasto przełóż do miski, lekko ostudź, pojedynczo dodawaj jajka, mieszaj łyżką aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i formuj eklerki na blasze z papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno rośnie.

  6. Piecz około 25 minut w 200 stopniach, w ciągu tego czasu kilka razy otwórz piekarnik aby pozbyć się pary wodnej.

  7. Po upieczeniu zostaw eklery do ostudzenia na kratce, po czym przekrój i przełóż kremem.

  8. KREM WANILIOWY
  9. Wszystkie składniki zmiksuj, krem nałóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim upieczone i ostudzone eklerki.

  10. POLEWA CZEKOLADOWA
  11. Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój, składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej.

  12. Gotową i lekko ostudzoną czekoladą polej przełożone kremem eklery! Smacznego!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

ty

mi troche niskie wyszły i chyba trzabyło dać proszku do pieczienia

edytabienias

A mnie nie wychodzą :-(. Pięknie rosną w piekarniku, ale po wyjęciu opadają i wyglądają jak rozjechane przez walec. Co mogę robić źle? Czy studzić je w uchylonym piekarniku czy na zewnątrz?

patrykmierzynski

Proponuje użyć mąki krupczatki

annakatarzyna

Myślę, że warto je zostawić chwilę w piekarniku, jak trochę przestygną to dopiero wyjąć.

Emilia11

Jaki typ mąki jest najlepszy???

patrykmierzynski

Ja używałem krupczatki typ 500, ciasto ładnie wyrosło i nie opadło

babagrafik

Wyszły cudne ?

Eklery

paulinaniedzialek

Mam pytanie czy ten krem można przechowywać w lodówce? Jak tak to do ilu dni?

Trwa ładowanie...