ANIA STARMACH

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem

2Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatny smak szparagów idealnie komponuje się z wyrazistą szynką parmeńską. Koniecznie wypróbujcie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 8 młodych ziemniaków
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 natka koperku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce.

  3. Wrzuć szparagi do wrzątku na 1–2 minuty.

  4. Szparagi owijaj w szynkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 7–8 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

  5. Jajka usmaż na maśle.

  6. Wyjmij z piekarnika szparagi owinięte szynką parmeńską, podawaj z jajkiem i ziemniakami oraz posiekanym koperkiem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

monikafrank

Szparagi mogłabym jeść bez opamiętania pod każdą postacią… Mąż się dopiero uczy a że dziś mam kolacyjkę rocznicową więc dziękuję za inspirację… raczej będzie bez ziemniaczków a z bagietką

Ulcia

Po raz pierwszy w życiu jadłam szparagi. Przepis jest obłędny. Idealne połączenie smaków :). Poniżej wersja na kolację – bez ziemniaków. Kolejnego dnia było już na obiad, oczywiście z ziemniaczkami :)

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem

Ewelina

Proste, a takie pyszne ? dziękuję za inspirację ?

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem

Agnieszka

jutro zrobię z mamą na obiad :)

Ania Starmach

trzymam za słowo!

Trwa ładowanie...