Co kupić?
- 2 kg ogórków
- 2.5 l wody
- 8 gałązek kopru
- 8 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki soli
Jak przygotować?
Wodę zagotuj z solą, tak, aby sól się rozpuściła.
Wodę ostudź, powinna być letnia.
Ogórki umyj, ząbki czosnku obierz i przekrój na połówki.
Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka gałązek kopru i cztery ząbki czosnku.
Całość zalej wodą.
Naczynie przykryj talerzykiem.
Ogórki gotowe są już po 24 godzinach, najlepiej smakują jednak po 3 dniach!
Komentarze
Pogol
Pyszna klasyka, robilem wg przepisu
ogorek
sprobowalem po jednym dniu i byly superowe, ale uznalem ze skoro w przepisie są 3 dni to poczekam te 3 dni i sie popsuly, nie polecam, zmarnowalem duzo ogorasów
Ewa_PL
Eureka!
Ania te ogórki – pychotka, nawet moje wnuki zjadły z apetytem
a dla babci to najlesza opinia.
Dziękujemy za podpowiedź:)
Pozdrawienia znad wielkiej wody!
Piotr2017
ogórki powinny mieć kolce na skórce, ogórki odmiany o gładkiej skórce nie nadają się.
Sylwia
Sprawdzone! Pyszne. Twarde. Dobre już po kilku dniach.
kocham_swieta67
Dzień dobry…….dlaczego ogórki robią się miękkie i puste?
stella2809
Pani Aniu, mam taki problem z ogórkami małosolnymi, że po 2-3 dniach zachodzą białym nalotem. Czym to może być spowodowane? pozdrawiam. Magda
Sylwia
Ja ten nalot po prostu zbieram jak osadza się na naczyniu a ogórki przed jedzeniem delikatnie płukam.