Co kupić?
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.
Dodaj posiekane masło, jajko, cukier puder. Całość wymieszaj, zagniatając rękami.
Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek – mniejsze i większe (np. duże i małe gwiazdki, serduszka, okręgi).
Z obu mas wytnij na początku duże ciastka.
Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.
Takie dwukolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.
Komentarze
Piotr
Zdecydowanie pierwszym krokiem nie powinno być "Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.", gdyż ciasto ma być chłodzone przez godzinę. Ale przyznaję, że ciasteczka wyszły wyśmienite. Idealne proporcje składników. Moja modyfikacja: dodałem do ciasta 30 g zmielonych migdałów. Dziękuję za przepis.
marekharnik
Zdecydowanie kolejnosc jest dobra, bo zanim sie piekarnik nagrzeje, to nieomal rownoczesnie ciasto sie wychlodzi. Tym bardziej ze nie ma powiedziane (o ile umiem czytac) kiedy zacząć nagrzewac piekarnik. Dla srednio inteligentnego czlowieka jest oczywistym, ze jesli piekarnik nagrzewa sie przez powiedzmy 20 minut, (u roznych ludzi roznie, o czym błyskotliwy pan Piotr wcale nawet nie pomyslał – zdecydowanie) to po 40 minutach chlodzenia ciasta nalezy taki piekarnik wlaczyc. Jak widac niektorym trzeba napisac kawe na ławe minuta po minucie co kiedy i jak mają robic. Gratulacje panie Piotrze. Blyskotliwa inteligencja. Proponuje aby autor w kolejnych postach pisal dokladnie czas dla wszystkich piekarnikow, coby uniknąc podobnych komentarzy jak pana Piotra. Wyrazy uznania dla inteligencji panie Piotrze. (moj piekarnik nagrzewa sie powoli i trwa to 30 minut prawie). Odejmujac od godziny chlodzenia, po 30 minutach od wlozenia ciasta do lodowki wlaczam piekarnik, ale to dla pana Piotra za trudny problem aby zrozumiec.
igor
Owszem nie powinien, dlatego widać, że te przepisy są całkowicie wymyślane nawet bez ich próbowania. W wielu miejscach można spotkać takie bezsensu zapisy.
alicjaszymczak
Pyszne i jakie proste ?
Mój patent włóż ciasto na całą noc do lodówki. Lepiej się na nim pracuję ?
kuchareczka10
Pyszne i lekkie
anita
Rewelacyjne ciasteczka ?dziękuję za przepis ?
Aneczka85
Ciasteczka wyszły pyszne ,dałam mniej cukru bo jak dla mnie były za słodkie. Do białego ciasta dodałam cynamon .wyszły idealne. Dziękuję za przepis
Kana
Wyszły pyszne, jutro sprawdzimy kolejny przepis #zostanwdomu
WiolettaKrol
Pyszne ciasteczka ?
AnkaSkakanka
Mam i ja. Szybkie i pyszne.
nikolazienkiewicz
Mamy i my … pyszne.
sylwiasmet
A czy na ciasteczka Halloween sie nadadza??? A moze ma Pani w planach cos super. Czekam, córcia tez ??