Co kupić?
- Placki
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0.5 małej cebuli
- 1 małe jajko
- sól
- olej do smażenia
- Gulasz
- 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (może być pręga wołowa, krzyżowa dolna, możesz też połączyć dwa rodzaje mięsa)
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie
- 300 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
Jak przygotować?
- Placki ziemniaczane
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach,
Wodę odlej, ziemniaki odciśnij.
Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Zjedz od razu – najlepiej smakuję ze śmietaną lub z gulaszem.
- Gulasz
Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku (mięso wieprzowe będzie potrzebowało około godziny, wołowina od 2 do 3 godzin).
Komentarze
ayamei
Pani Aniu ! 3/4 moich obiadow to Pani przepisy, dopiero ucze sie gotowac, i poki co, zaden (!) nie okazał sie klapą :) korzystam tez z Pani ksiazek-obiady i kolacje. To pyszne i domowe przepisy. dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)
alutka
Konkurs Same pyszności!
Agnieszka
Konkurs Same pyszności!!
Magda92
Konkurs same pyszności! -dodałam na wierzch kwaśną śmietanę i mozzarellę
Marta
Konkurs Same Pyszności!
Tak proste danie, a jakie pyszne! :)
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności!