Co kupić?
- 1 kg kapusty białej
- 800 g kapusty kiszonej
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 500 g mięsa wołowego (np. antrykotu)
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy jałowcowej
- 30 g suszonych borowików
- 50 ml whisky lub śliwowicy
- 4 szklanki wody
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
- 2 liście laurowe
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść wędzonych śliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Boczek pokrój w drobną kostkę,
, przełóż do dużego garnka., przysmaż na tłuszczu z boczku, po obsmażeniu dodaj do boczku.
, przysmaż, dodaj do mięsa.
, posiekaj w drobne paseczki, dodaj do mięsa.
, po 30 minutach dodaj do reszty składników.
Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
tomhetman
Jak zawsze u Ciebie są świetne przepisy, dzisiaj zabieram się za bigos Twoim sposobem. Jestem pewny że wyjdzie super tak samo jak pozostałe przepisy z jakich korzystałem z tej strony. Samemu robię coś takiego https://infomiasto.eu/jak-zrobic-bigos-przepis/ trochę inna metoda. Dzięki za przepis, dziś spróbujemy Twojego.
Ania Tro
Gdzieś czytałam że prawdziwy bigos nie ma koncentratu pomidorowego, czy mięso będzie miękkie jeżeli będzie się gotować w kiszonej kapuście?
TkxTkx
Dziękuję Aniu, super łatwy przepis. Dodałem jeszcze 2 łyżki powideł śliwkowych, sprawdzimy efekt ?
TkxTkx
Dodam iż użyłem tylko kiszonej kapusty
OlaB
I kolejny pierwszy raz:) zrobiony prawie wg przepisu:) Mnie smakuje, czekam na opinię innych degustatorów ?
Jodek
Taki łatwy przepis a taki pyszny bigos :) Kolejny pewniak na większe imprezy :)
Jurek
Od zawsze najpierw gotowałem kapustę a dopiero później do dawałem inne składniki, jak widać niepotrzebnie. …