ANIA STARMACH

Pomarańczowe piersi kurczaka z kolorowym ryżem

2Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Pyszny pomysł na zdrowy i lekki obiad :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 ml soku Fortuna ODPORNOŚĆ
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • Ryż
  • 40 g dzikiego brązowego ryżu
  • świeża kolendra
  • pestki granatu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • Sos do ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować?

  1. Imbir zetrzyj na tarce, chili posiekaj, wymieszaj z sosem sojowym, miodem i sokiem.

  2. Piersi kurczaka oczyść, umyj i zalej powstałą marynatą.

  3. Jeśli masz czas, odstaw do zamarynowania na 2-3 godziny.

  4. Po zamarynowaniu przełóż kurczaka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego.

  5. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut. Co kilka minut polewaj mięso sosem.

  6. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

  7. Płatki migdałowe podpraż na patelni, wymieszaj z ryżem, dodaj świeżą kolendrę, pestki granatu.

  8. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, dodaj do ryżu.

  9. Pomarańczowego kurczaka podawaj z kolorowym ryżem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...