Co kupić?
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżeczki oregano
- 1 duża szczypta curry
- 0.5 szklanki bułki tartej
- oliwa do smażenia
- Sos
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 garść świeżej bazylii
- Dodatkowo
- tarty parmezan i pietruszka do podania
Jak przygotować?
Aby przygotować sos pomidorowy, posiekaj cebulę i czosnek. Przysmaż na oliwie, dodaj passatę,
, aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku., użyj gorącej wody.
Następnie kaszę przełóż do garnka,
, szczyptę soli,, gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 – 15 minut.Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce.
, dodaj oregano i curry, duś około 20 minut.W robocie kuchennym wymieszaj i zblenduj kaszę z warzywami, bułką tartą, dodaj sól i pieprz. Jeśli nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne, więc
. Masa powinna być kleista, sprawdź także, czy jest dobrze doprawiona.Z masy
wielkości orzecha włoskiego..
Sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego,
, zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach..
Komentarze
Ulcia
Długo się zbierałam i wreszcie zrobiłam. Danie wyszło idealnie i jest naprawdę smaczne. Mniam :)
Izabela i Milena
Pyszne. Codziennie jemy coś nowego z przepisów pani Ani.
?
Akord
Zrobiłam, ale nie wyszły tak samo jak na zdjęciu. Napewno jest za dużo kaszy do warzyw, które mają jednak nadawać smaku klopsikom, a nie się w nich zgubić – dodałam jej tylko połowę i teraz z pozostałości dojadam jaglanki xD Jeśli chodzi o fakturę klopsików to nie polecam ich mielić. Lepiej się prezentują z drobinkami kaszy niż jako jednolita masa. Do sosu pomidorowego radziłbym też dodać śmietany – jak dla mnie zbyt intensywny (zaskutkował zgagą). I ostatni tip: uwaga na olej przy smażeniu klopsików – wchłaniają spore ilości i mogą wyjść tłuste. Załączam zdjęcie w trakcie smażenia. Mam nadzieję, że się załaduje.
Magdalena324
Danie wygląda obłędnie! Zwłaszcza ozdobione natką pietruszki. Czy ma znaczenie firma z jakiej wybierzemy kaszę? Ja zwykle kupuję z Melvit.pl, jaka jest polecana? A passata pomidorowa – gotowa czy domowa? ;)
Agata
Pyszne danie wegetariańskie! We włoskim stylu, ale bez makaromu. Rewelacja