ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

4Ilość osób
55 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Klopsiki jaglane i wyrazisty sos pomidorowy – spróbuj tego połączenia!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 duża szczypta curry
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • Sos
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • Dodatkowo
  • tarty parmezan i pietruszka do podania

Jak przygotować?

  1. Aby przygotować sos pomidorowy, posiekaj cebulę i czosnek. Przysmaż na oliwie, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu przez 20 – 25 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku.

  2. Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie na sicie, użyj gorącej wody.

  3. Następnie kaszę przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki gorącej wody, szczyptę soli,, gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 – 15 minut.

  4. Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Warzywa przysmaż na oliwie, dodaj oregano i curry, duś około 20 minut.

  5. W robocie kuchennym wymieszaj i zblenduj kaszę z warzywami, bułką tartą, dodaj sól i pieprz. Jeśli nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne, więc miksuj tylko chwilę. Masa powinna być kleista, sprawdź także, czy jest dobrze doprawiona.

  6. Z masy lep małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

  7. Klopsiki smaż przez kilka minut na patelni.

  8. Sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego, do sosu wrzuć klopsiki, zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach.

  9. Przed podaniem dodaj pietruszkę i tarty parmezan.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ulcia

Długo się zbierałam i wreszcie zrobiłam. Danie wyszło idealnie i jest naprawdę smaczne. Mniam :)

Izabela i Milena

Pyszne. Codziennie jemy coś nowego z przepisów pani Ani.
?

Akord

Zrobiłam, ale nie wyszły tak samo jak na zdjęciu. Napewno jest za dużo kaszy do warzyw, które mają jednak nadawać smaku klopsikom, a nie się w nich zgubić – dodałam jej tylko połowę i teraz z pozostałości dojadam jaglanki xD Jeśli chodzi o fakturę klopsików to nie polecam ich mielić. Lepiej się prezentują z drobinkami kaszy niż jako jednolita masa. Do sosu pomidorowego radziłbym też dodać śmietany – jak dla mnie zbyt intensywny (zaskutkował zgagą). I ostatni tip: uwaga na olej przy smażeniu klopsików – wchłaniają spore ilości i mogą wyjść tłuste. Załączam zdjęcie w trakcie smażenia. Mam nadzieję, że się załaduje.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Magdalena324

Danie wygląda obłędnie! Zwłaszcza ozdobione natką pietruszki. Czy ma znaczenie firma z jakiej wybierzemy kaszę? Ja zwykle kupuję z Melvit.pl, jaka jest polecana? A passata pomidorowa – gotowa czy domowa? ;)

Agata

Pyszne danie wegetariańskie! We włoskim stylu, ale bez makaromu. Rewelacja

Trwa ładowanie...