ANIA STARMACH

Kompot z suszu

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Aromatyczny kompot z suszu to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 3 l wody
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek
  • skórka obrana z 2 cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 1 garść rodzynek

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku.

  2. Do garnka wlej 3 liry wody.

  3. Podgrzewaj na średnim ogniu około 30 minut.

  4. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon.

  5. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go.

  6. Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny –rozcieńcz go przegotowaną wodą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Marsylia

Kompot najlepiej spożywać od razu po ugotowaniu i ostudzeniu czy może postać? ?

Trwa ładowanie...