Co kupić?
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 70 g mielonych migdałów
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- Masa pomarańczowa
- 6 pomarańczy
- 1 laska wanilii
- 1 kora cynamonu
- 250 g cukru
- 100 g migdałów bez skórki do dekoracji
Jak przygotować?
, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, o dowolnie wybranym kształcie (okrągłej lub prostokątnej o wymiarze 22 x 22 cm) i piecz około 35 – 40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź.
, od skórki odkrój białą warstwę, bo jest zbyt gorzka.
Pomarańczową skórkę pokrój w cienki paseczki.
Pomarańcze pokrój w kostkę,
, a następnie , dodaj skórkę z pomarańczy, przekrojoną laskę wanilii, cukier i .Gotuj około godziny, aż konfitura zgęstnieje,
, . Gotowe!
Komentarze
Katarzyna
Mazurek wygląda ładnie, natomiast konfitura wyszła gorzkawa ze względu na użycie skórki pomarańczowej. Prawdopodobnie lepiej byłoby użyć gotowej kandyzowanej skórki.