ANIA STARMACH

Mazurek pomarańczowo-migdałowy

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wprowadź się w świąteczny nastrój, dzięki pysznemu mazurkowi z pomarańczami i migdałami!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • Masa pomarańczowa
  • 6 pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 1 kora cynamonu
  • 250 g cukru
  • 100 g migdałów bez skórki do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie (okrągłej lub prostokątnej o wymiarze 22 x 22 cm) i piecz około 35 – 40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź.

  2. Pomarańcze obierz ze skórki, od skórki odkrój białą warstwę, bo jest zbyt gorzka.

  3. Pomarańczową skórkę pokrój w cienki paseczki.

  4. Pomarańcze pokrój w kostkę, zmiksuj, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie, dodaj skórkę z pomarańczy, przekrojoną laskę wanilii, cukier i korę cynamonu.

  5. Gotuj około godziny, aż konfitura zgęstnieje, wtedy wylej ją na upieczony spód ciasta, udekoruj migdałami. Gotowe!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Katarzyna

Mazurek wygląda ładnie, natomiast konfitura wyszła gorzkawa ze względu na użycie skórki pomarańczowej. Prawdopodobnie lepiej byłoby użyć gotowej kandyzowanej skórki.

Mazurek pomarańczowo-migdałowy
Trwa ładowanie...