Co kupić?
- 2 l bulionu (polecam z rosołu z dnia poprzedniego)
- 700 ml domowego przecieru pomidorowego lub 500 ml kupnej passaty pomidorowej
- 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Zagotuj bulion/rosół (przeczytaj, jak przygotować). Dodaj przecier i wymieszaj.
Następnie zawartość miseczki wlej do zupy i pomieszaj. W ten sposób zapobiegniesz zwarzeniu się śmietany.
Ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.
Komentarze
piotrjura
Dzień dobry Pani Aniu, ja dodaje jeszcze dwa ząbki czosnku, dla podkreślenia smaku oraz z cztery kulki Jałowca dla świeżości oraz łyżeczke papryki słodkiej, tuż gotuję w zupę daje kleik. Pozdrawiam Piotr
monikagrzywacz
Ja podsmażam koncentrat na maśle i zamiast śmietany daje mleko, oraz zamiast rosołu wolę wywar na kościach wieprzowych.
Krzysztöf
Ja zrobilem, ogólnie jestem po raczej wyszło dobre zwłaszcza że lubię śmietanę mimo że jest kaloryczna. Mam pytanie kupiłem pastę pomidorową w Biedronce dolce Gusto ale i tak ma metaliczny posmak jak z koncentratów, czy zna Pani jakaś dobrą firmę która robi takie pasty? Lub może inny sposób aby zniwelować ten posmak?
piotrjura
Pomidory z puszki, polecam
Mateusz
Mutti serdecznie polecam i passaty i koncentraty naprawde pyszne :)
Katarzyna
Pani Aniu A jeśli nie używa się wogole śmietany to lepiej użyć jogurtu naturalnego czy greckiego. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz
Ulcia
Naprawdę pyszna i szybka zupa :) Mój synek ją uwielbia
Magdalena36
Witam!ja tę zupę robię z pomidorów z puszki.też jest pyszna.pozdrawiam serdecznie.
Maksymilian
właśnie zrobiłem, dodałem też 3 łyżeczki cukru i szczyptę bazylii, rodzinka jest zachwycona :)
dominika123
U mnie będzie chyba w poniedziałek
Aga
Konkurs Same pyszności! Nie ma to jak tradycyjna pomidorowa :)
Dominika
Konkurs Same Pyszności! Pomidolove :):):)