ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najlepsze jabłka pod kruszonką

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Fit
Ania Starmach

Lekki deser z cynamonową nutą - pyszne jabłka pod kruszonką

– Ania Starmach

Co kupić?

  • KRUSZONKA
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • NADZIENIE JABŁKOWE
  • 1.5 kg jabłek (może też być 2kg) (najlepiej szara reneta lub antonówka, ale w tym deserze możesz użyć praktycznie każdej odmiany)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynek

Jak przygotować?

  1. KRUSZONKA
  2. Wszystkie składniki wymieszaj (najlepiej rękoma), przechowuj w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie.

  3. NADZIENIE JABŁKOWE
  4. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone jabłka. Dodaj cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 minut.

  5. Jabłka przełóż do formy żaroodpornej, przykryj równomiernie kruszonką.

  6. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Takie jabłka są pyszne na ciepło i na zimno ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...