Domowy majonez
Majonez to najbardziej znany sos, stosowany powszechnie w wielu kuchniach świata. Zaskocz domowników lub gości i przygotuj najzdrowszy domowy majonez!
Przepis na majonez
Do przygotowania majonezu potrzebne Ci będą:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić majonez?
Jajko wbij do miski, dodaj sól, pieprz oraz ocet i musztardę. Miksuj składniki na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolnym strumieniem wlewaj do miski olej. Zwróć uwagę na to, że im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez.
Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przełóż majonez do miseczki lub słoika. Pamiętaj, że należy go zjeść jak najszybciej. Domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.