Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij

Wiem, że Włochy kojarzą się większości z pizzą i pastą. A jednak! Risotto to typowa potrawa północnych Włoch. Zauważyłam, że coraz więcej osób poszukuje przepisu na risotto. Jak zrobić risotto?

Idealne risotto

Idealne risotto jest niesamowicie kremowe. Taką konsystencję zawdzięcza przede wszystkim odpowiedniej odmianie ryżu, który musi jednocześnie wchłaniać płyn i uwalniać skrobię, dzięki czemu staje się kleisty. Risotto gotuje się na winie, bulionie, z podsmażoną cebulą i dobrej jakości masłem. Kremowa konsystencja risotto to kwintesencja dania. Jak ją uzyskać?

Składniki na risotto

Zaopatrz się w:

  1. Ryż do risotto – ryż typu arborio. Jest krótkoziarnisty i owalny. Świetnie sprawdzi się również carnaroli, originario oraz vialone nano.
  2. Bulion do risotto – musi być gorący!
  3. Wino – zapewnia aromat i podkreśla włoski charakter dania
  4. Dobrej jakości oliwa z oliwek i masło
  5. Podsmażona cebula
  6. Parmezan
  7. Ulubione dodatki
  8. Przyprawy

Risotto – jak je gotować?

Dokładne proporcje znajdziesz w przepisach. Tutaj opowiem Ci, o czym nie możesz zapomnieć, by zrobić najlepsze risotto.

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od przysmażenia cebuli. Cebula musi być szklista, nie spalona! Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte warstwą tłuszczu, na którym podsmażana była cebula. Gdy ryż zmieni kolor na przezroczysty, dodaj wino. Mieszaj i czekaj, aż odparuje. Następnie stopniowo dodawaj gorący bulion i mieszaj. Kiedy odparuje – znowu dolej bulionu i mieszaj. Kluczowe jest tutaj sporadyczne i delikatne mieszanie risotto. Gdy ryż będzie gotowy, czas na dodanie głównych składników, masła i przypraw. Na koniec posyp risotto parmezanem.

Przepis na risotto z…

Risotto to na tyle uniwersalne danie, że jego wykończenie należy do autora. Najbardziej popularne w Polsce jest risotto z warzywami i kurczakiem. Wytrawny smak gwarantuje risotto z grzybami. Dla wielbicieli owoców morza, proponuję risotto z krewetkami. Wiosną nie można nie zrobić risotto ze szparagami.

Z czym zrobić risotto?

Przepis na idealne risotto już znasz. Wersja podstawowa risotto to dobrej jakości składniki: ryż, wino, bulion, podsmażona cebula, parmezan, masło. Pomysły na dodatki do risotto to kwestia Twojej kucharskiej inwencji oraz tego, na co akurat masz ochotę.

Trwa ładowanie...