Klasyczny krem waniliowy
Idealny do tart, bez czy ptysiów. Jest uniwersalny, więc jeśli raz go przygotujesz, to na stałe wejdzie do Twojego kulinarnego repertuaru.
- pół litra mleka
- laskę wanilii
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem waniliowy z laską wanilii – przepis
Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
Jak zrobić krem waniliowy?
Mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich mąkę oraz trochę gorącego mleka, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek. Przelewamy do czystego naczynia, wyciągamy laskę wanilii, przykrywamy przeźroczystą folią i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia!