Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Klasyczny krem waniliowy

Idealny do tart, bez czy ptysiów. Jest uniwersalny, więc jeśli raz go przygotujesz, to na stałe wejdzie do Twojego kulinarnego repertuaru.

    Krem waniliowy z laską wanilii – przepis

    Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • pół litra mleka
  • laskę wanilii
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić krem waniliowy?

Mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich mąkę oraz trochę gorącego mleka, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek. Przelewamy do czystego naczynia, wyciągamy laskę wanilii, przykrywamy przeźroczystą folią i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia!

Trwa ładowanie...