Małe i duże dania na każdy dzień Ebook "Domowo, prosto, pysznie"!

Małe i duże dania na każdy dzień

Klasyczny krem waniliowy

Idealny do tart, bez czy ptysiów. Jest uniwersalny, więc jeśli raz go przygotujesz, to na stałe wejdzie do Twojego kulinarnego repertuaru.

    Krem waniliowy z laską wanilii – przepis

    Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • pół litra mleka
  • laskę wanilii
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić krem waniliowy?

Mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich mąkę oraz trochę gorącego mleka, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek. Przelewamy do czystego naczynia, wyciągamy laskę wanilii, przykrywamy przeźroczystą folią i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia!

Trwa ładowanie...