Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Marynowanie kurczaka

Ile ludzi, tyle sposobów na marynatę. Ja uwielbiam połączenie pikantnej musztardy ze słodyczą miodu, które sprawdza się w przypadku różnych mięs. Kurczak w tej marynacie jest aromatyczny i zaskakuje różnorodnością smaków. Polecam zarówno do pieczenia, jak i smażenia oraz grillowania!

Do przygotowania marynaty potrzebne Ci będą:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu

Powyższe składniki dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej filety z kurczaka. Mięso schowaj na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Zamarynowany kurczak jest gotowy do pieczenia lub smażenia.

Trwa ładowanie...