Porcjowanie kaczki
Porcjowanie kaczki prawie wcale nie różni się od porcjowania kurczaka. Nie jest też tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się pysznym i delikatnym mięsem własnoręcznie przygotowanej kaczki.
Porcjowanie rozpocznij od oczyszczenia i osuszenia tuszy.
W pierwszej kolejności odetnij skórę, która okrywa szyję. Następnie oddziel skórę od szyi i odetnij kawałek szyi tuż przy korpusie.
Kolejnym krokiem jest odcięcie skrzydełek. Natnij w miejscu, w którym skrzydełka łączą się z korpusem. Nie będzie to trudne, ponieważ ścięgna w tym miejscu są wyjątkowo miękkie. Następnie lekko odegnij udko i natnij napiętą w tym miejscu skórę. Odsłoni Ci się miejsce łączenia udka z tuszą i dokładnie w tym miejscu przetnij kaczkę, oddzielając udko od reszty korpusu. Czynność powtórz z drugiej strony.
Nadszedł czas na oddzielenie piersi. Natnij kaczkę wzdłuż mostka i odetnij obydwie piersi, dokładnie oddzielając mięso od korpusu.
W taki sposób z całej kaczki otrzymasz: 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi, korpus i szyję.