Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Porcjowanie kaczki

Porcjowanie kaczki prawie wcale nie różni się od porcjowania kurczaka. Nie jest też tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się pysznym i delikatnym mięsem własnoręcznie przygotowanej kaczki.

Porcjowanie rozpocznij od oczyszczenia i osuszenia tuszy.

W pierwszej kolejności odetnij skórę, która okrywa szyję. Następnie oddziel skórę od szyi i odetnij kawałek szyi tuż przy korpusie.

Porcjowanie kaczki

Kolejnym krokiem jest odcięcie skrzydełek. Natnij w miejscu, w którym skrzydełka łączą się z korpusem. Nie będzie to trudne, ponieważ ścięgna w tym miejscu są wyjątkowo miękkie. Następnie lekko odegnij udko i natnij napiętą w tym miejscu skórę. Odsłoni Ci się miejsce łączenia udka z tuszą i dokładnie w tym miejscu przetnij kaczkę, oddzielając udko od reszty korpusu. Czynność powtórz z drugiej strony.

Nadszedł czas na oddzielenie piersi. Natnij kaczkę wzdłuż mostka i odetnij obydwie piersi, dokładnie oddzielając mięso od korpusu.

W taki sposób z całej kaczki otrzymasz: 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi, korpus i szyję.

Trwa ładowanie...