Co kupić?
- Barszcz
- 5 l wody
- 4 korzenie pietruszki
- 6 marchewek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 4 kg buraków
- 20 g suszonych grzybów
- 150 ml wody do namoczenia grzybów
- 2 l przygotowanego wcześniej zakwasu (link do zakwasu znajdziesz we wskazówkach)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 0.5 cytryny (sok z połówki cytryny)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szczypta majeranku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- Uszka
- 600 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)
- Farsz
- 120 g suszonych prawdziwków
- 500 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- miąższ z jednej bułki kajzerki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Barszcz
Grzyby umieść w niewielkim rondelku i zalej ciepłą wodą (około 150 ml), po 30 minutach rondelek umieść nad ogniem i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie grzyby posiekaj, wodę zachowaj.
Dwie cebule obierz, drobno posiekaj i przysmaż na maśle.
Warzywa (buraki, marchew, seler, pietruszka, por) obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (możesz się też wspomóc robotem kuchennym ze specjalną nakładką).
, dodaj przysmażoną cebulę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie.
Barszcz zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
, tak aby pozbyć się wszystkich warzyw (możesz tez wyłowić warzywa łyżką cedzakową).
Do barszczu dodaj zakwas, grzyby i wodę spod grzybów, rozgnieciony czosnek, cukier, sok z cytryny, majeranek.
Barszcz ponownie zagotuj, pozbądź się czosnku, dopraw solą i pieprzem, podawaj z uszkami.
- Uszka (około 120 sztuk)
Grzyby zalej ciepłą wodą, odstaw na 2 – 3 godziny.
Po tym czasie grzyby z wodą przelej do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 45 minut (aż grzyby będą miękkie).
Cebulę obierz, posiekaj i przysmaż na maśle, przełóż do miski.
Grzyby odcedź (wodę zachowaj) i drobniutko pokrój, umieść w misce.
Miąższ kajzerki namocz w wodzie po grzybach, dodaj do grzybów.
Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Teraz czas na ciasto: mąkę umieść na stolnicy, powoli dodawaj ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne, powinno być dość miękkie.
Ciasto umieść na talerzyku i przykryj miską, powinno odpoczywać około 30 minut.
Po tym czasie odkrój kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj, w cieście wycinaj małe kółka.
Na środku każdego kółka nakładaj małą porcję grzybowego ciasta, zlep brzegi, a następnie zlep końce.
Uszka wrzucaj (partiami, nie wszystkie na raz) na wrzątek i gotuj 1 – 2 minuty.
Uszka możesz zjeść od razu, zamrozić lub przechowywać 3 – 4 dni w lodówce.
Komentarze
olalukasa
Witam! Proszę mi powiedzieć ile cukru trzeba dodać?
Pozdrawiam!
Anna12
Ile wcześniej można przygotować barszcz ?
Magda
?
Magda
ile dolać tego zakwasu do barszczu ? :)