Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
barbara1910
Konkurs Same pyszności
Marta92b
Konkurs Same pyszności
Nicola
A jaki przepis na male bezy?☺
Dirschke
Konkurs Same pyszności ??Pozdrawiam i życzę smacznego?
olciasek52
Konkurs same pyszności:)
Agnieszka
Konkurs Same pyszności!
Kamila
konkurs-same-pyszności :-)
Anna Mariusz
Konkurs same pyszności !
Katarzyna
Konkurs same pyszności!
Ania
Pani Aniu, bez zawsze wychodzą mi beżowe, nawet w niskiej temp. Próbowałam różnych sposobów i nie wiem czego jest to wina. Może zna Pani powód?