Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Ollga
Świetny przepis robię ją już kolejny raz i za każdym razem sztos! Stała się ona moim popisowym deserem ;)
Fruzica
Wyszła mi bez problemu, a jestem totalnie początkująca :)
aniamlosek
Z przepisu Pani Ani?❤️
kami
Wycinalas środek żeby dodać krem? Czy jak?
HuraganowaBarbara
Nie mogę dodać zdjęcia , czy ktoś mi może pomóc o co tu chodzi….?
HuraganowaBarbara
Zrobiłam dzisiaj beze z przepisu Pani Ani. Proporcje składników są idealne ! Rodzinka uwielbia ten deserek ??
bogumilagrabowska
Idealna. ? Nie rozumiem skąd komentarze negatywne. Wszystko wg przepisu, perfect! :)
mm
a tak wygląda moja beza.
mm
Pani Aniu, doskonały przepis. Bezę robiłem pierwszy raz w życiu, wychodzi doskonale, dla rodziny musiałem ją powtórzyć już trzy razy. Ja na dolną bezę, przed położeniem kremu kładę trochę dżemu żurawinowego /żeby było trochę kwaskowego elementu/. Okręgów nie robię tylko rozkładam masę na całej blasze i potem dzielę na pół.
kornelia
Beza przepyszna zawsze się udaje i cudownie smakuje. Nigdy się nie przypalila i pięknie rosnie.Polecam wszystkim !
Aniaslabogotuje
Za wysoka temperatura. Wygląda jak g, a smakuje podobnie.