ANIA STARMACH

Beza z bitą śmietaną i owocami

6Ilość osób
110 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Połączenie słodkiej i chrupkiej bezy z kwaskowatymi owocami gwarantuje niezapomniany smak. Trudno się oderwać!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Beza
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Beza
  2. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

  3. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  5. Krem
  6. Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

  7. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ollga

Świetny przepis robię ją już kolejny raz i za każdym razem sztos! Stała się ona moim popisowym deserem ;)

Fruzica

Wyszła mi bez problemu, a jestem totalnie początkująca :)

aniamlosek

Z przepisu Pani Ani?❤️

Beza z bitą śmietaną i owocami

kami

Wycinalas środek żeby dodać krem? Czy jak?

HuraganowaBarbara

Nie mogę dodać zdjęcia , czy ktoś mi może pomóc o co tu chodzi….?

HuraganowaBarbara

Zrobiłam dzisiaj beze z przepisu Pani Ani. Proporcje składników są idealne ! Rodzinka uwielbia ten deserek ??

bogumilagrabowska

Idealna. ? Nie rozumiem skąd komentarze negatywne. Wszystko wg przepisu, perfect! :)

Beza z bitą śmietaną i owocami

mm

a tak wygląda moja beza.

Beza z bitą śmietaną i owocami

mm

Pani Aniu, doskonały przepis. Bezę robiłem pierwszy raz w życiu, wychodzi doskonale, dla rodziny musiałem ją powtórzyć już trzy razy. Ja na dolną bezę, przed położeniem kremu kładę trochę dżemu żurawinowego /żeby było trochę kwaskowego elementu/. Okręgów nie robię tylko rozkładam masę na całej blasze i potem dzielę na pół.

kornelia

Beza przepyszna zawsze się udaje i cudownie smakuje. Nigdy się nie przypalila i pięknie rosnie.Polecam wszystkim !

Aniaslabogotuje

Za wysoka temperatura. Wygląda jak g, a smakuje podobnie.

Trwa ładowanie...