Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Slawek
Bezy wg. Pani przepisu już po 40min wygladaly jak … a mieszkanie jak po pożarze. Szkoda czsu i pieniędzy na marnowanie produktów..Chciałem dołączyć zdjęcie, ale niestety nie da sie.
mm
zmień piekarnik
iwonamazanek
Niestety klapa, beza gumowata, przypieczona za mocno. Temperatura wydawała mi się za wysoka, ale postanowiłam spróbować zrobić według przepisu. Niestety się rozczarowałam.
mm
chyba trzeba zmienić piekarnik, albo zmierzyć jaka temperatura jest wewnątrz. Ja robiłem dokładnie w takich temperaturach jakie podane są w przepisie i wszystko wyszło dobrze.
Slawek
U mnie wyszły spalone murzynki
martanoske
Czy mogę poprosić o dokładne proporcje na bezę z 10 jajek, żebym czegoś nie pomyliła? Moja rodzina oszalała na punkcie tej bezy i ta z przepisu jest dla nas zdecydowanie za mała;)
kornelia
ja też robię z 10 i daje tyle samo cukru co w przepisie tylko mąki pół łyżki więcej zawsze jest idealna!
karolinaopanowicz
Zrobiłam z samą bitą śmietaną ubitą bez dodatku cukru :) wyszła rewelacyjna ! Trochę pokombinowałam z temperaturą ( na początku góra -dół 150 stopni, później termoobieg w 90 stopniach ). Łącznie 2 godziny w piekarniku. Chrupiąca na zewnątrz, puszysta w środku. Zero gumy. Moja pierwsza beza :) polecam przepis !
aniamarchwinska
Pierwsza beza jaka zrobiłam i jest rewelacyjna ! Domownicy nie mogą przestać zachwycać się jej smakiem ! Dziękuję za inspiracje
MartynaM
Wyszła pyszna
MarcinSkwarski
pyszna
malgorzatatereszczuk
Wyszła pyszna! Krem cudny ?robiłam pierwszy raz w życiu bezę
Kingarozalia
Czy jeżeli chce zrobić bezę czekoladową i dodać do niej kakao to ilość mąki w przepisie się zmiania?
idaforysiewicz
Proszę wybaczyc, ale przepis słaby, juz po 40 minutach beza ciemna. Zdecydowanie za wysoka temperatura, nie podane czy termoobieg czy gora dół…