Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
pusta pszena mąka
czy może być mąka pszenna?
olgakacprowicz
Beza wyszła przepyszna. Polecam ?
aniagrzegorzewska
Robiłam wszystko wg przepisu i nie wyszło mi. Beza opadła, nie była puszysta A płaska i rzuło się ją. Co mogło pójść nie tak? Już dwa razy to samo…
Kingarozalia
Czy jeżeli mam 10 białek to zwiększyć ilość mąki i soku z cytryny?
ewakaczmarek
Zawsze wychodzi idealna ??
nataliakaminska
Pierwsza beza w moim życiu ?
Ania
Świetny Przepis ☺️Beza skradła wszystkim serca ☺️☺️
magdalenaflasinska
Świetny przepis. Zrobiłam mini torciki bezowe w sam raz do kawki. ♡
daga120290
Dlaczego mi nigdy beza nie udaje się? Źle piekę? Czy źle ubija. Wychodzi mi ciągnące się guma
agnieszkagasiewicz
Beza wyszła ale jak dla mnie to bardzo bardzo słodka stanowczo za dużo cukru …
katarzynapiecinska
Fakt jest słoooodka okrutnie,zamieniłAm na erytrytol ,i cukier z prawdziwą wanilią i wyszla mniej słodka i bardziej fit ? cóż wybaczcie ,ale jeszcze nie umiem kształtować tak ładnie jak p.Ania.