Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Wypieki
Witam
Moje pytanie dotyczy kremu : na filmiku jest pokazane że śmietanka nie jest ubitą i zostaje połączona z serkiem, a tu w przepisie jest podane że należy ubić.Wiec jaka opcja jest prawidłowa ?
Iwona
Moja beza sie spaliła niestety. Musze ustawic nastepnym razem nieco mniejsza temperature.
Justyna
Czy mogę piekarnik ustawić tylko na spód bo mi już rumieńców nabiera a jeszcze 50 min zostało.. boję się że będzie za bardzo brązowa?
Anna
Moja pierwsza Pavlova, dziękuję za przepis!
Sylwia
Niebo w gębie ?
Justyna
Ile czasu powinna pozostać beza w piekarniku po wyłączeniu? :)
Klaudia
Cudowna! ❤
Gosia
Pyszności ??
Tomek
Udało się za pierwszym razem. Dołączam przepis do moich ulubionych :)
Tomek
I jeszcze potwierdzenie :)
Aneta
Z borówkami i czarnymi malinami. Pyszne ?