Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
MarekiAsia
Nasza
Beata
A oto moja… Pyszna!!!!!
Angelika
Pani Aniu oto moje dzieło… bajkowy smak
Anna
Poezja.. ?
Maqda
Jest po prostu wspaniała :-)
Monika
Lepszej nie jadłam. Przepis znakomity.
Joanna
Tragedia ja zrobiłam i nie dość że była brązowa (za wysoka temp) to jeszcze gumowa (dlaczego nie wiem) rozczarowanie w najgorszym monecie a bo to miała być niespodzianka dla córki
MarekiAsia
gumowa bo za krótko suszona, trzeba 3-4 godziny
Ola S
Czy mogę dodać cukier puder, zamiast drobnego cukru?
MarekiAsia
Nie dodawaj cukru pudru,,musi byc cukier drobnoziarnisty. mi z pudrem beza sie nie udała, oklapła
Anna
Najpyszniejszy tort na świecie ??☕
Ewelina
Mam pytanie czy beze można upiec w piekarniku gazowym?