Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Anonim
Najlepszy przepis na bezę :)
Oto moje dzieło :)
Regina Phalange
:)
Wioletta
A to moja wersja… Dla moich kochanych córeczek
Alicja
Moja dzisiejszą beza niebo w buzi uwielbiam. Pierwszy raz robiłam przepis super ☺
olkoolik
Moja wyszła pyszna ale….w środku jest taka jakby gumowata, co robię źle? Na zewnątrz jest chrupiąca
Kamila
A to moja wersja ;)
Emilka
moja wyszła BEŻOWA a nie kremowa :(
jankaasia
Proszę o pomoc! Przymierzam się do pierwszej mojej bezy i jestem przerażona ;) Jakie ma być ustawienie piekarnika??? ( góra,dół, termoobieg). Dziekuje z góry
Ania Starmach
góra doł bez termoobiegu ;)
Jaczosnek
Konkurs same pyszności
Kasia
Konkurs Same pyszności