Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
bartek
Konkurs Same pyszności
Roksana
Mini beza po mojemu, czyli z winogronami. Pycha!
Konkurs same pyszności
zwiatremwewlosach
Moja pierwsza beza – pierwsza, ale na pewno nie ostatnia! Niebo w gębie :)
Konkurs Same pyszności!
Agata
Konkurs Same Pysznosci
Dziekuje za przepis :-)
AnetazGaja
Konkurs Same Pyszności!
natka
Konkurs Same pyszności! ;)) nie bede skromna ale pyszny torcik ;))
Beata
Konkurs Same pyszności!
Gosia
Konkurs Same pysznosci
Ewelina
Konkurs Same pyszności!
Ewelina0014
Konkurs Same pyszności!