Co kupić?
- 600 g mięsa wołowego (polędwicy, rostbefu lub pierwszej krzyżowej)
- 300 g małych pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego (drobiowego lub warzywnego)
- 80 ml białego wina
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 duża cebula
- olej lub masło klarowane do smażenia
- ryż lub pieczywo do podania
- sól, pieprz
Jak przygotować?
, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę przysmaż na rozgrzanej patelni, przełóż do miseczki.
Do mięsa dodaj cebulę, koncentrat, papryki, wymieszaj.
, gdy odparuje – dodaj musztardę i bulion, zagotuj.Jeśli używasz polędwicy, gotuj 5 minut, jeśli innego kawałka mięsa – gotuj, aż będzie miękkie.
Odlej część bulionu,
, wlej śmietanę do gulaszu. Dodaj też ogórki, dopraw do smaku.Strogonowa podaj z ryżem, pieczywem lub purée.
Aby przygotować purée,
, dodaj masło, śmietanę, dopraw do smaku.
Komentarze
Muihre
Wyszło przepyszne! Ostry smak, ale nie piekące w ustach – idealne :)
Annabag
Czym zastąpić wino ? ??
Wiktoria
Dobry przepis na Strogonowa, ale za dużo ostrej papryki -ogień !
Agnieszka
Pani Aniu, chciałabym przygotować policzki wołowe na Święta. Jak Pani uważa, czy mogę je przygotować wg tego przepisu? (mega mi smakuje)
Małgorzata
Zrobione.Mąż zachwycony.
Magda92
Konkurs same pyszności!
Joanna
Konkurs Same pyszności!
Jestem w niebie z tym jedzonkiem :) …pyszne
Lorewowska
Konkurs Same pyszności!
Grazyna
Ja robię wieprzowinkę strogonow z polędwiczki wieprzowej bo wołowa za droga /chociaż wołowa super, najsmaczniejsza/, i resztę składników taka sama. Wychodzi szybko i równie smacznie. Polecam.
Michał
Tych pieczarek to wygląda na więcej niż 30 g, chyba miało być 300 ;)