Co kupić?
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 70 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 100 g orzechów pekan (lub innych, twoich ulubionych)
Jak przygotować?
Masło pokrój na mniejsze kawałki, a czekoladę połam. Te dwa składniki umieść w misie robota z funkcją podgrzewania i ustaw temperaturę 60 stopni. Podgrzewaj aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą.
Do masy dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mieszaj mieszadłem elastycznym na średnich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, kakao oraz sól.
Gdy masa uzyska jednolita konsystencję wyjmij misę z robota,dodaj posiekane orzechy i wymieszaj ręcznie.
Masę przelej do okrągłej lub prostokątnej formy (u mnie o wymiarach 20x20) i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz skrócić ten czas jeśli lubisz bardziej „mokrą” konsystencję ciasta lub wydłużyć o kilka minut, jeśli wolisz brownie bardziej wypieczone.
Komentarze