Co kupić?
- 1 dojrzałe miękkie awokado
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
- kilka liści mięty
- 1 łyżeczka koperku
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 kromki razowego chleba
Jak przygotować?
Awokado i ogórka obierz.
W blenderze kielichowym zmiksuj awokado, jogurt, 2 łyżki oliwy , sok z cytryny, dodaj sól i ½ ogórka.
Rzodkiewkę i pozostałego ogórka pokrój w grubą kostkę.
Chleb pokrój w kostkę skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, aby otrzymać grzanki.
Chłodnik przelej do miseczek, dodaj rzodkiewkę, ogórka, świeżo zmielony pieprz, kilka kropli oliwy oraz grzanki i koperek.
Komentarze
Ulcia
Generalnie nie lubię awokado i nigdy go nie kupuję, ale pewnego dnia dostałam i zamierzałam coś z niego zrobić. Zrobiłam ten chłodnik i wyszedł po prostu obłędnie! Pyszne danie, idealne na letnie upały.