Co kupić?
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wniliowego
- cukier do obsypania ciasteczek
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę – powinieneś uzyskać miękkie ciasto kruche.
Z ciasta lep małe kuleczki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).
Zachowaj odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną.
Piecz 10 minut.
Pozwól ciastkom ostygnąć na kratce do pieczenia. Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.
Komentarze
ewawspolne
Te ciasteczka robie już z 10 raz i zawsze wychodzą super. Może troszeczkę są za słodkie,ale zawsze można zmniejszyć ilość cukru ?
agnieszkaprzybysz
Ciasteczka w smaku bardzo dobre, jednakże zbyt tłuste i słodkie. Następnym razem dodam mniej masła i cukru. Warto też schłodzić kilka minut w zamrażalniku gotowe kuleczki, ponieważ ciasteczka się rozpływają podczas pieczenia.
Pola_Sandey
Czy mogę mąkę pszenną zastąpić inną mąką, najlepiej z orzechów? lub żytnią, chodzi mi o gluten.Przepis wydaje się prosty,czy równie smaczne wyjdą i w ogóle? ; )
dejvid
Ciasteczka rzeczywiście robi się szybko, jednak są tak słodkie, że nawet moje dzieci nie chciały ich zjeść. Może z mniejszą ilością cukru byłoby lepiej.
Kasia
Konkurs Same pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności!
Paulina
Konkurs Same pyszności! :-)
Iwona
Konkurs Same pyszności! Polecam pyszne ciateczka :)
Diana
Konkurs Same pyszności!
Monika
Konkurs Same pyszności!
Monika
Przepraszam pomyliłam zdjęcia. Czy mogę to jakoś usunąć? ;)