Co kupić?
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 300 g mielonej wołowiny
- 100 g szynki gotowanej
- 100 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Jak przygotować?
Szpinak wymieszaj z mięsem, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona, weź 1 łyżeczkę farszu, przysmaż ją na patelni i spróbuj.
Farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, odetnij jego nadmiar, zlep brzegi, posmaruj je rozbełtanym jajem i ponacinaj na środku w kilku miejscach.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na godzinę, jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je folią.
Po wyciągnięciu z pieca ciasto pozostaw w foremce i wyciągnij dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Komentarze
beatanowakowscy
Jaką kiełbasę najlepiej użyć ?
Laura
Wykonałam wczoraj ten przepis, problem polega na tym ze pomiędzy mięsem a ciastem francuskim wytworzyła się „wilgotna” otoczka, czy to normalne? Mięso i ciasto nie są surowe i są dobrze upieczone
basia11
Ładnie wygląda !!!☺