Co kupić?
- 4 duże pomidory (malinowe lub bawole serca)
- 60 g kaszy kuskus
- 1 kulka mozzarelli (około 100 g)
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki natki pietruszki
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Ostrym nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty przecier.
Zmiksowany miąższ podgrzej.
Kuskus włóż do miski, zalej podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzechy i praż 2 minuty, następnie je posiekaj.
Pietruszkę posiekaj, mozzarellę pokrój na małe kawałeczki.
Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodaj do kuskusu, wymieszaj.
Otrzymanym farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami.
Faszerowane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, jak będzie Ci bardziej smakowało!
Komentarze
Dominika DS
Smaczne, ale jak dla mnie mozarella ma trochę za mało smaku, więc czegoś mi zabrakło, następnym razem zrobię z serem feta lub kozim i będzie jeszcze lepsze :)
Emilia11
Pyszne
bartolinibartlomiej
Mam wszystkie składniki na te danie, ale zanim zacznę robić, to chcę się upewnić, czy na pewno nie dodaje się nawet soli? Nie chcę uwalić potrawy i wolę się upewnić. Pozdrawiam.
izabeladuch-lewandowska
Pyszne ? Można zjeść jako samodzielne danie lub użyć jako dodatku do dania mięsnego zamiast zwykłej kaszy na sypko. Polecam
bartolinibartlomiej
Dobrze wygląda, ciekawe czy mi tak samo wyjdzie :)
Pati001
Polecam! pyszne, szybkie, tanie danie :)