Co kupić?
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciepłej wody
- duża szczypta kuminu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jak przygotować?
Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce).
Czosnek obierz,
W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera)
Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.
Gotowy hummus podawaj z pietruszką.
Komentarze
aniabielawa
Ania a te przekąski ze zdjęcia też można samemu zrobić? Podzielisz się przepisem?
arturreinke
Witam,
Da radę jakoś uratować potrawę jeśli zapomniało się ugotować ciecierzycę z pośpiechu ? :(
Ciecierzycę moczyłem całą noc. Jednak należało jeszcze gotować przez 40min.
Myślałem żeby pastę wrzucić do piekarnika albo wrzucić do rękawa i trochę pogotować.
Mateuch
Naprawdę fajny, prosty przepis. Pietruszka świetnie kontruje smak.
loyanka
czy mozna czyms zastapic paste sezamowa? :)
Nina
Ja do mojego dodaje czarne oliwki……?