ANIA STARMACH

Hummus

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatny, a zarazem wyrazisty hummus – idealny ze świeżym pieczywem!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • duża szczypta kuminu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak przygotować?

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce).

  2. Czosnek obierz, natkę pietruszki posiekaj.

  3. W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera) umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki.

  4. Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

  5. Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.

  6. Gotowy hummus podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Poradę, jak ugotować ciecierzycę znajdziesz tutaj. Tutaj dowiesz się, jak przygotować pastę tahini.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

aniabielawa

Ania a te przekąski ze zdjęcia też można samemu zrobić? Podzielisz się przepisem?

arturreinke

Witam,

Da radę jakoś uratować potrawę jeśli zapomniało się ugotować ciecierzycę z pośpiechu ? :(
Ciecierzycę moczyłem całą noc. Jednak należało jeszcze gotować przez 40min.
Myślałem żeby pastę wrzucić do piekarnika albo wrzucić do rękawa i trochę pogotować.

Mateuch

Naprawdę fajny, prosty przepis. Pietruszka świetnie kontruje smak.

loyanka

czy mozna czyms zastapic paste sezamowa? :)

Nina

Ja do mojego dodaje czarne oliwki……?

Trwa ładowanie...