ANIA STARMACH

Klasyczna pizza margherita

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Klasyka, która nigdy się nie nudzi!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 7 g soli
  • 3 g cukru
  • 3 kulki mozarelli
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Jak przygotować?

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki.

  2. Zaczyn odstaw na 30 minut.

  3. Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj. Przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut.

  4. W tym czasie przygotuj sos. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  5. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozarellę, piecz około 10 minut w 250 stopniach.

  6. Podawaj ze świeżą bazylią.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności!

Klasyczna pizza margherita
Trwa ładowanie...