Co kupić?
- 400 g schabu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia (tradycyjnie smaży się kotlety na smalcu)
- młode ziemniaczki z koperkiem, bo tak kotlety smakują najlepiej ;)
Jak przygotować?
Schab podziel na kotlety (możesz o to poprosić sprzedawcę, 100 g kotleta to mała porcja, 200 g raczej większa).
Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijaj kotlety z obu stron. Ważne, aby nie przedziurawić mięsa (dlatego stosujemy folię).
Rozbite kotlety obsyp solą i pieprzem.
Panierowane mięso smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią.
Komentarze
Gosia
Dla osób, które lubią być na bieżąco chciałabym powiedzieć, że istnieje nowe urządzenie kuchenne – Maszynka Do Schabowych V2, które rozpłaszcza mięso schabowe i drobiowe tworząc na nim wyraźny wzór kostki.
Sebastian
Konkurs Same pyszności Kotlet Schabowy z Szparagami;)